2011.07.26.
13:47

Írta: Kodak média

Halálra ítélt technológiák

Több olyan találmány is van, mely közel másfél évszázada mindennapi társunk, életünk része. Ám az utóbbi néhány évben ezek az eszközök lassan eltűnnek életünkből. Néhány olyan technológia, amit "unokáink sem fognak látni".


Vezetékes telefon

Graham Bell több mint száz éves találmánya lassan a múlt ködébe vész. A telefon 1876-os feltalálásával elindult a kommunikáció forradalma, ami ironikus módon végül a vezetékes telefon halálához vezetett. A mobiltelefónia kinyírta a vezetékest, holott néhány éve még az internet is "zsinórosról" ment. Az MNHH rendszeres jelentéseiből jól látható, hogy fokozatosan, de biztosan olvad a vezetékes telefont használók tábora. Ma, amikor tízmillió magyarra tizenkétmillió mobiltelefon jut, a vezetékes visszaszorul az intézmények és cégek falai közé.


Analóg fényképezőgép

A hagyományos, analóg fényképezőgép köré kialakul iparág néhány év alatt omlott össze (vagy inkább sorvadt el) a digitális fényképezőgépek térnyerésével. A 170 éve ismerős technológia a sötétkamrával, előhívó és fixáló folyadékokkal, a mechanikus fényképezőgépek romantikájával együtt az enyészeté lett - persze még ma is vannak elszánt rajongók, és a hagyományos fényképezés sosem fog eltűnni, de az iparág halálát egyértelműen jelzi, hogy a gépeket nyersanyaggal ellátó diapozitív gyárak sorra bezártak. 2009-ben a Kodak is beszüntette a gyártást, (az utolsó tekercset a National Geographic fotósa kapta, aki Robert de Nirót fényképezte le vele) majd 2010-ben az utolsó olyan labor is bezárt, ahol még foglalkoztak hagyományos filmelőhívással.

CRT

Sokakban fájó nosztalgiát kelthet a régi, jól bevált eszközök eltűnése - de van egy találmány, ami gyanítom keveseknek hiányzik: ez a katódsugárcsöves, rövidebb nevén CRT kijelző. A CRT sem mai gyerek, először a televíziókészülékekben alkalmazták, és már a 30-as évek végén megjelent, (ebben is magyar feltaláló keze van) igaz, tömeges terjedése - tévé formájában - az ötvenes évekre tehető. Az Egyesült Államokban, tegyük hozzá, mert itthon a tévé még a hatvanas években is luxus volt. A CRT kijelzők gyakorlatilag egyetlen életképes alternatívaként a tévék mellett minden - nagyobb felbontású kijelzőt - igénylő berendezésben és rendszerben megjelentek, és maradtak is, a hetvenes években is, mikor megjelentek az első mikroszámítógépek, melyeket akkor még házilag összeszerelhető készletek formájában árultak, és a felhasználók a tévére kötötték őket, amit ezek után kijelzőként használtak.

Az otthoni számítógépek terjedésével a CRT kijelzők a konfiguráció részévé váltak, és monitorként gyorsan terjedtek. A felbontás és a színek száma a technológiailag lehetséges határig nőtt, de épp a technológiából adódóan igazán olcsóvá sosem vált a CRT. Ezen felül nagy, nehéz, sok áramot fogyaszt, fárasztja a szemet, elektromágneses sugárzást bocsát ki, ami az emberi szervezetre nincs túl jó hatással... Így a világ fellélegzett, mikor megjelentek az első LCD monitorok és LCD, valamint plazma tévék. A CRT-t valószínűleg nem sokan siratják.


Mobiltelefon

És a végén - kaukktojásként - itt egy eszköz, ami látszólag virágkorát éli: a mobil. Csakhogy az egyszerű „butamobil" éppúgy kihalásra van ítélve, mit azok a technológiák, melyeket megjelenésével és fejlődésével a süllyesztőbe lökött. Az okostelefonok terjedéséről szóló elemzői jóslatok folynak a csapból is, és bár ma még viszonylag kicsi az okostelefont használók tábora, ez a tábor exponenciális ütemben nő - ahogy az okostelefonok ára csökken, kezelhetősége egyszerűbbé válik, és ahogy terjed a mobilnet használata, öt-tíz év és a „hagyományos mobil" korszaka végleg leáldozik; megöli utóda, a jobb, gyorsabb, okosabb okosmobil.

forrás: technet
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodakmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr973100659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eneska · http://kerdesek.hu/ 2011.07.26. 16:04:23

múltkor volt valahol, hogy a mostani gyerekek már nem fogják érteni, hogy miért csörög a telefon és hirtelen én is elgondolkoztam...:D

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.07.26. 16:40:03

A CRT egy rettenetesen kidolgozott technológia volt, nem szabad lebecsülni.

Ma már sajna a reklámok, a média és a hype alaposan kiszorította a piacról, de míg egy 10 éves CRT tv kontrasztos, szép képet ad ma is addig egy 10 éves LCD (majd ha lesz ilyen) biztos vagyok benne, h nem, különösen nem az első generációs verziók.

Épp tegnap beültem a nappaliba megnézni egy filmet a hagyományos CRT-s Sony tv-men házimon keresztül és ledöbbentem mennyire jó képe van az alig több, mint 3 éves Samsung LCD tv-mhez képest, amin már most fekete foltok vannak (állítólag bemegy a por az üveg és az LCD közé).

Hol lesz ez a tv 3 év múlva? Jó esetben valami beszámítási akcióban visszavíve a kereskedőhöz...

képpartizán 2011.07.26. 23:17:02

@klarky: Mi is néhány éve vettünk lapostévét (most nem tudom, hogy milyen, lcd vagy más), 2 év alatt "beleégett" az egyik tv logója, pedig sok másikat is nézünk sokat.

Nagyszülőnek pedig szó szerint elfüstölt az asszem 5 éves nem laptévéje, így vmi jó 20 éves Videoton tv-t néz (távirányítón csak a számokkal lehet csatornát váltani, nics fel-le gomb, 0-s gomb sincs, és ha 9 fölötti csatornát akarunk, akkor ott van a 1- és 2- gomb), még mindig kiváló minőségben (igaz, az antennacsatlakozó meg nem top), meg kéne menteni.

manóka1 · http://www.personaltraining.hu/ 2011.07.27. 08:31:03

Érdekesek az LCD Tv-s tapasztalatok. Az okos telefonokat sokan az ilyen www.personaltraining.hu/index.php/ujdonsagok/sportszerek/2491-endomondo-az-igazi-megmondo alkalmazások miatt kedvelik és használják.
süti beállítások módosítása