2012.08.07.
12:18

Írta: Kodak média

Megvannak a The Voice Mesterei

Malek Andrea, Mező Misi, Caramel, Somló Tamás, Blake Shelton, Christina Aguilera, Cee Lo Green, Adam Levine, Tom Jones, will.i.am, Seal, Keith Urban. A látszólag eklektikus lista tagjaiban egy közös pont van: mindannyian a The Voice című énekes tehetségkutató valamelyik formátumának zsűritagjai. Nem nehéz kitalálni, kik szerepelnek majd a Tv2 ősszel rajtoló műsorában.

A The Voice zsűrijében ún. Mesterek ülnek (a mentor titulus ezek szerint csak az RTL Klub X Faktorában szereplőket illeti meg), akik amellett, hogy az első körben véleményezik a produkciókat és csak a hangjukból kiindulva választják ki azokat a jelentkezőket, akikkel a műsor hátralevő részében dolgozni akarnak, egyfajta énektanár/mentor (csakazértis) szerepkört is betöltenek. Négy versenyzőjüket igazgatják a verseny rögös útjain, betanítják nekik a nótákat, színpadi tanácsokat adnak nekik, és úgy egyébként segítenek nekik abban, hogy átlépjék a saját árnyékukat. Mert ugye a Voice-ban nem feltétlenül kezdő énekesek versengenek, hanem olyan arcok, akik már megpróbálták, évek óta kínlódnak, de befutni nem nagyon jön össze nekik, viszont a szakma alapjaival tisztában vannak.Azzal mindenki tisztában van, hogy kis piac vagyunk, az ilyen feladatokra kapható zenészek száma is véges. Ehhez képest a The Voice zsűrije, legalábbis papíron, nem néz ki rosszul, sőt. Nem a szokásos, több műsort is  megjárt, leharcolt veteránok közül válogatott a Tv2, hanem igyekezett újítani, ami mindenképpen dicséretes. A külföldi zsűritagokkal való összevetés viszont elengedhetetlen, mert a magyar műsor is pont olyan licenszelt produkció, mint az amerikai vagy a brit - a holland formátum sorozatbibliáját a magyar készítőknek is be kell tartaniuk, márpedig abban elég határozott utasítások vannak a zsűritagok kiválasztására.

Az egyik Mesternek A-listás, azaz élvonalbeli, felkapott, sikeres, több lemezes, elismert előadónak kell lennie, őt az USA-ban Aguilera, a briteknél will.i.am, az ausztráloknél meg Seal képviseli - nálunk ezt a szerepet egyelőre nem látni. Kell egy tapasztalt előadó, egy nagy öreg, aki a szakmát kívülről-belülről ismeri, de nem feltétlenül mozog a reflektorfényben, viszont ha fellép, az eseményszámba megy - ez lesz Somló, a Tom Jones-karakter. A másik két tagra vonatkozó kritériumokról nem tudunk érdemben nyilatkozni, Malek Andrea amellett, hogy a kötelező női zsűritag, elismert énekesnő, több stílusban is otthon mozog, és hiteles, a tévében nem elhasznált karakter. Mező Misi lesz a mi Adam Levine-ünk, a fiatal, közismert, de nem abszolút befutott előadó, akivel a 18-49-es korosztály mindenképpen azonosulni tud.

Mint minden tehetségkutatóban, a zsűri a The Voice-ban is központi szerepet kap, a grémium a katalizátor. a drámai/vicces/megható/stb pillanatok motorja. Nem elég az évek óta csak kocsmákban éneklő vak előadó szívfacsaró története, az igazi dráma az, amikor egyik zsűritag sem választja ki, vagy éppen ellenkezőleg, amikor mindenki rákattan, és a saját csapatába akarja. Nagyon fontos, (és most itt nem a tehetségkutatásról vagy a hangról beszélünk, hanem a műsorról) hogy tévés szempontból mennyire hiteles, eladható Mesterek (jesszusom, ezt mindig nagybetűvel kell majd írni?) ülnek a székben, milyen a köztük kialakuló kapcsolat, mennyire lesz domináns a korelnök Somló és visszahúzódó az eleve szerény természetű Caramel? Be mer majd szólni Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere Malek Andreának?

Az amerikai és a brit kiadás zsűritagjai nagyszerűen működnek együtt. Blake Shelton és Adam Levine erős személyisége, Aguilera néhol dívás viselkedése vagy Cee Lo Green beszólásai elviszik a műsort a hátukon még akkor is, ha a jelentkezők nem annyira erősek. A brit kiadásban Tom Jones elég, ha csak ott ül, és néz, annyit letett már az asztalra, hogy akkor is imádná a néző, ha elaludna felvétel közben, és a nyálát csorgatná picit. Hogy ugyanezt a magyar zsűritagok tudják-e hozni, egyelőre nem tudni. Bízzunk benne, hogy igen, bár ha abból indulunk ki, hogy Caramel zavarba jön, ha az Index riportere azt kéri, hogy spontán énekeljen egy sort, és azt mondja, hogy neki leginkább színpadon megy az éneklés, kamera előtt, spontán meg nem nagyon, az több mint aggasztó.

commen.blog.hu

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kodakmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr54699931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása