2011.10.14.
14:03

Írta: Kodak média

Rét a házfalon: nyáron hűt, télen fűt

 Három hónap alatt készült el egy évvel ezelőtt az első zöld homlokzat az osztrák fővárosban, amelynek az épület klímájára gyakorolt hatását a BOKU (Talajgazdálkodási Egyetem) és a Meteorológiai Intézet is nyomon követte, írja a bécsi Compress hírügynökség.A bécsi köztisztaságiak, az MA48 központi épületének homlokzatára csaknem háromezer folyóméternyi alumínium virágtartóba 16 ezer tő levendulát, díszfüvet, gyógynövényt és cserjét ültettek el, amelyek virágos rétté varázsolták a felújításra megérett, szürke épületet.

 

A 850 négyzetméternyi függőleges mezőn himbálódzó tengernyi halványrózsaszín, kék és fehér virág nemcsak az ott dolgozók és a járókelők hangulatára hatott ki pozitívan, de az épület klímájára és hangszigetelésére is. A mérési eredmények szerint az épület hővesztesége ugyanis 50 százalékkal csökkent.
Nyáron a teljes pompájukban lévő növények révén jobban visszaverődnek a napsugarak, télen viszont a lombjukat vesztett cserjék, fűcsomók között átsütve szabadon melegíthetik a falakat. A növények természetes párologtatása miatt az épület falai a meleg hónapokban 10-15 celsiusfokkal is hűvösebbek maradtak, télen viszont jobban tartották a meleget.
Bár a tavalyi tél hosszú és hideg volt, és az energiárak is emelkedtek, az épület fűtési költségei mégis 13 százalékkal csökkentek. Ehhez természetesen a tető szigetelése is hozzájárult.
Mivel a zöld homlokzat hatékonyságánál sok múlik a megfelelő növényfajták kiválasztásán és néhány alapszabály betartásán, Bécs városa széles körű tanácsadással segíti azokat a magánszemélyeket és lakóközösségeket, akik ezzel a módszerrel szeretnék élővé varázsolni lakóépületük homlokzatát.
A bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten maximum 2.200 eurós anyagi támogatást is ad azoknak a bécsieknek, akik a falak kizöldítése mellett döntenek. A hozzájárulás mértéke 10 és 100% közötti lehet.
forrás:index

 

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kodakmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr13302843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Te át mernél menni vakon a Károly körúton? 2011.10.14. 21:45:32

„Az útszakasz átalakításánál nemcsak arra ügyeltünk, hogy több hely jusson a bicikliseknek és a gyalogosoknak, hanem a fogyatékkal élőkre is gondoltunk. (…) A jelzőlámpák különböző hangokkal és tájékoztató szövegekkel jelzik, hogy mikor és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálmakertész · http://palmaliget.blogspot.com/ 2011.10.14. 22:28:52

Patrick Blanc francia botanikus már szórakoztatja az épületklimatológusokat pár évtizede a zöld falakkal. A házra futtatott borostyán vagy vadszőlő is hasonló hatást gyakorol nyáron, de ennél az épületnél azért a 15 fok különbség azért elég durva értéknek tűnik, 30 volt a szabadban 15 az épületen belül? (a 35 kontra 20 is elég hihetetlen)...
Ettől függetlenül persze követendő a példa.

Ékszíj 2011.10.14. 23:49:07

Jó lenne ha Pesten is lenne sok ilyen!

lüke 2011.10.15. 13:27:35

hmm régi trükk
ez a ház valahol az Austellung str-n van
süti beállítások módosítása