Az ember okozta környezeti változások miatt kezdenek leszokni a vadászatról, megelégszenek a gyökereik nyújtotta tápanyagokkal.
(Wikipédia)
Egy új tanulmány szerint a változás elsősorban a légköri nitrogén szintjének emelkedésével magyarázható, amit egyebek mellett a fosszilis energiahordozók égetése okoz. Az eső által talajba jutó nitrogént a Vénusz légycsapójához hasonló húsevő növények felveszik a gyökereikkel, ezzel egyidejűleg viszont ritkábban szorulnak vadászatra.
A szennyezettebb vidékeken élő növények a nitrogénszükségleteiknek csupán 22 százalékát, míg a tisztább környezetben élők 57 százalékát szerzik be rovarok elfogyasztásából. Érdekes módon a vadászati sikerek csökkenését azzal érik el, hogy az áldozatok számára kevésbé vonzó színre váltják leveleiket, melyek egyúttal kevésbé ragadnak.
A változás egyébként teljesen logikusnak mondható, hiszen a növények - szemben az emberekkel - így az igényekhez igazítják a táplálékbevitelt, mondhatni tartózkodnak a felesleges kalóriáktól.
Forrás: Chem.info/Hír24