2011.08.19.
15:40

Írta: Kodak média

A Legjobb Magyar Nevek Nagy Listája

Van, aki bélyeget gyűjt, más esetleg ritka sörösüvegeket, de ma talán legtöbben lájkot gyűjtenek munkaidőben megosztott poénvideók és subbaposztok alá – én egy ideje magyar vezetékneveket gyűjtök. Az alábbi pársoros baromi rég készül-bővül, többnyire véletlen felfedezések útján. Mindjárt hozzá kell tenni: a tisztelet ihlette. Riszpekt, mert jó név alá születni fél siker, márpedig ezek a nevek nem egyszerűen jók, de a maguk területén zseniálisak. A listát még nyilván végtelenségig lehetne bővíteni, nekem csak egy szűrőm volt: az összesnek a nem oly távoli múltban valamilyen nyilvános híradásban, sajtóközleményben, reklámban el kellett hangoznia. (Magyarán nem a telefonkönyvet ütjük fel Kisegít Elek ortopédorvosnál, vagy Masztúr Bálint szexuálpszichológusnál.)

Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület alpolgármestere. A míves magyar nevek gyakorlott vadászainak mikrocelebje. Pozsonyi Ádám egy egész adást szentelt neki önálló műsorából a hajdani Demokrata Videó Televízióban (mely a magyar médiatörténet egyik legőszintébb öngólja volt annak idején). Hiszékeny Dezsőnek Szanyi Tibor körzetében kell teljesítenie napi feladatait.
Vízvári György, a Vízirendészeti Rendőrkapitányság egykori vezetője, most (a gúgl találata szerint) a Mohácsi Vízirendészeti Rendőrőrs kapitányságvezetője. A név 2007 körül villant sokat, amikor Gergényi Péter vizsgálatot kezdeményezett a még a budapesti rendőrfőkapitányi poszttal is hírbe hozott Vízvári ellen.
Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Vasedényes nagykereskedés, koncertszervező iroda vagy punkzenekar vezetőjeként tájbaillőbb lenne, de az Elnök Úr neve annyira király, hogy taxisként sincs mit hozzátenni. Ja de mégis, egy Slayer-számot.
 Hivatal Péter, a Metro Hírújság vezérigazgatója. Nagy kedvencem Péter, aki a Magyar Lapkiadók Egyesületében is elnökségi tag. Módszertan szempontjából nála megjegyezhető, hogy minden külön is értelmes affixum nélküli főnév vezetéknévként állva nagyon császár. (Metál Zoltán, Czövek János, Kalapács József stb.)
Síró Benő, a Hajlék a Hajléktalan Honfitársainkért Országos Egyesület elnökségi tagja. Meredek. Síró egyébként (mint az a linkelt beszélgetésből kiderül) egy önkéntes hajléktalansegítő programon dolgozik, melynek lényege, hogy – Ócsába oltott Hegedűs Zsuzsa! – kb. 100 fős kisgazdaságokat hoznának létre lakótanyákon.
Igazság Arnold, a KDNP-frakció sajtósa. Innen messziről, ismeretlenül úgy hiszem, Arnold a legnagyobb fegyver, ami egy pártkommunikáció kezében elképzelhető. Sajtótájékoztatón, vagy bármilyen nyilvános eseményen: a sikeres fellépés garantált. (Azt nem tudom, hogy rokona-e Radu Igazság román animációs rendezőnek.)
Portörő Péter, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság volt vezetője, „drogkoordinátor”. A külön magyarázatra nem szoruló képzettársítás mellett az alliteráló hangzás is pontot ér. Leváltásáért hatalmas kár. Egy kicsit az az érzésem, hogy Péter neve valamiért jellegrokon Sándorné Bió Éva őstermelőével.
Czövek János, az Országos Honvédszakszervezet (vagyis Hosz) elnöke. Szakszisként névben köröket ver például Árok Kornélra. (Nagyon nagy álmunk, hogy egyszer valami felettes felügyelőbizottságban feltűnik Turpi vezetéknévvel egy szakértő.)
 Ősi Attila, paleontológus. Attilát mélységesen tiszteljük, hiszen egészen pontosan azt csinálja, amit nagyjából minden fiú gyerek 5 és fél éves korától 12 éves koráig csinálni akar: dinoszauruszokat talál a földben. Ilyen névvel űzni a szakmát egészen tökéletes életérzés lehet. Hasonlóan jó párosítás csupán egy jut eszembe: Kő Pál, szobrászmester. (Csak Pali csal, mert ugye ez felvett művészneve neki.)

forrás:mandiner
 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodakmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr163165164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2012.09.05. 21:49:12

Volt még egy Róka vezetéknevű ember, akit a focis bundabotrány kapcsán kérdeztek. Ismerek olyan Szarkáné nevű ex-közös képviselőt, akit egyesek sikkasztással vádolnak...
süti beállítások módosítása